11 Apr 2016

Pitești

Piteștiul este reședința și cel mai mare oraș al județului Argeș din regiunea istorică Muntenia, România. Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Pitești se ridică la 155.383 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 168.458 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (93,88%). Pentru 5,31% din populație, (4%) s-au declarant ca fiind de etnie romă iar restul de (1,31%) apartenența etnică nu este cunoscută.

Conform recensământului din Pitești 3.885 de persoane s­au declarat romi, cifra fiind în creștere continuă din 1980. Conform aproximărilor, numărul populației de etnie romă din Pitești ar putea fi între 6.000 și 9.500 de persoane.

Comunitățile compacte de romi sunt: Blocul G1, Blocul C.P.L., Strada Dobrogeanu Gherea, Blocul Coremi, Strada Depozitelor, Barăci A.G.C.H, Strada Ștrandului.

A. Scurta descriere a orașului, compoziția etnică

Piteștiul este reședința și cel mai mare oraș al județului Argeș din regiunea istorică Muntenia, România. La recensământul din anul 2011, Piteștiul avea o populație de 155.383 de locuitori, fiind al treisprezecelea cel mai mare centru urban al României din punct de vedere demografic.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Pitești se ridică la 155.383 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 168.458 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (93,88%). Pentru 5,31% din populație, (4%) s-au declarant ca fiind de etnie romă iar restul de (1,31%) apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,26%). Pentru 5, 22% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Conform recensământului din Pitești 3.885 de persoane s­au declarat romi, cifra fiind în creștere continuă din 1980. Conform aproximărilor, numărul populației de etnie romă din Pitești ar putea fi între 6.000 și 9.500 de persoane.

B. Structura ecologică a orașului

Municipiul Pitești este situat în partea central-sudică a României, între Carpații Meridionali și Dunăre, în nord-vestul regiunii informale Muntenia.

Pitești este unul dintre cele mai industrializate orașe ale României, fiind centrul industriei de autoturisme din țară. Uzinele Automobile Dacia S.A. se află în orașul Mioveni, situat la doar 15 km de Pitești. Câteva întreprinderi de piese auto funcționează în aria urbană a Piteștiului: Dräxlmaier Group, Lear Corporation și Valeo. De asemenea, orașul reprezintă locul unde își desfășoară activitatea rafinăria de petrol Arpechim, parte a grupului Petrom. Rafinăria a fost înființată în perioada regimului comunist, având statutul de companie de stat, și a reprezentat de-a lungul timpului centrul mai multor controverse în ceea ce privește poluarea pe care o generează asupra aerului.

Cartierele cele mai importante sunt cele două mari cartiere așezate la nord și sud a orașului: Gavana și Prundu. Ambele construite în perioada anilor ’70 - ’90 oferă imaginea cunoscută a cartierelor muncitorești socialiste, cu imense blocuri înșiruite de-a lungul bulevardelor și imobile înghesuite în spatele acestora. Populația cartierului Gavana este deaproximativ 30.829 persoane, ponderea pe totalul persoanelor: 19,84%, iar a cartierului Prundu numărul persoanelor: 16.035 persoane, ponderea pe totalul persoanelor: 10,32%. Alte cartiere de blocuri construite în aceeași perioadă la o scară mai mică sunt: Trivale, Războieni, Tudor Vladimirescu și Popa Șapcă. Cartierul Prundu Platou, Gavana, Trivale, Gheorghe Lazăr sunt zonele rezidențiale cu un statut ridicat, cu vile și/sau case mari și curți generoase. Cartiere de case mai modeste sunt Războieni, Bananai, Turcești, Popa Șapca. Noile zone rezidențiale și cartiere formate pe parcursul anilor ’90 - 2000 sunt Bascov și zona Metropolitană a municipiului Pitești.

Zona industrială tradițională a orașului este situată în apropierea cartierelor Prundu și Gavana, unde își au punctul de lucru mai multe societati comerciale. Pe strada Depozitelor, de-a lungul căii ferate, sunt construite fabrici și uzine. O parte din clădirile industriei socialiste au fost demolate sau renovate, o parte însemnată există încă în forma ruinelor industriale (Fabrica de bere, Fabrica de incaltaminte Argeseana de exemplu). Zona Gării respectiv cartierele Nord și Popa Șapcă sunt deci parțial zone industriale parțial rezidențiale.

Zona cea mai importantă comercială a orașului în mod istoric este centrul orașului, cu piețe agroalimentare și magazine, aceasta fiind dublată încă în perioada socialistă de centrele din cartierele de blocuri. În anii 2000 prin construirea celor două mall-uri la capătul estic al orașului și în centrul orasului. Toate cartierele din municipiul Pitești dispun de o rețea de minimarketuri pentru aprovizionarea rapidă a locuitorilor.

C. Zone sărace

Conform celor spuse de directorul Direcției de asistență socială a municipiului Pitesti majoritatea gospodăriilor asistate social sunt dispersate la nivelul întregului oraș, existând însă câteva zone care aglomerează sărăcia. Acestea sunt amplasate în special la marginea orașului, sau în cartiere de case, în special în zonele Nord­‐Est, Est și Nord­‐Sud a orașului. Următoarele zone pot fi numite zone sărace ale orașului: 1. Cartierul Razboieni cu cele doua comunități ale sale: Blocul G1 și strada Turcești; 2. Cartierul Popa Șapcă cu comunitățile de pe strada Ștrandului și strada Depozitelor; 3. Cartierul Gavana cu comunitățile: Căminul CPL și Colonia A.G.C.H și strada Balotești; 4. Cartierul Prundu cu comunitățile: strada Bananai și bulevardul Petrochimiștilor cu Blocul Coremi.

D. Comunități compacte de romi

D1. Comunitățile compacte de romi sunt: Blocul G1, Blocul C.P.L. de pe Strada Dobrogeanu Gherea, Blocul Coremi, Cartierul Popa Șapcă-Strada Depozitelor, Barăci A.G.C.H, Strada Ștrandului.

D2.1. Blocul G1

La intrarea în cartierul Războieni se află un fost cămin transformat ulterior în bloc pentru locuințe sociale de către Primăria Municipiului Pitești, iar în interiorul acestuia se află mai multe camere unde locuiesc aproximativ 500 de personae. Blocul G1 este situat pe strada Naum Râmniceanu in apropierea Colegiului Tehnic Dimitrie Dima la strada principala. Comunitatea locuiește în 176 de camera de tip garsonieră aflate în blocul respectiv.

Strada Naum Râmniceanu se află în cartierul Războieni, la o distanță de aproximativ 200 de m de prima stație de autobuz din zona pieței, parte a intravilanului orașului. Cartierul Războieni în sine este o zonă defavorizată, prin simplul fapt că aici locuiesc multe persoane cu venituri reduse.

D2.2. Blocul C.P.L., Strada Dobrogeanu Gherea

Aproape de iesirea din Pitești în cartierul Gavana se află un fost cămin transformat ulterior în bloc pentru locuințe sociale de către Primăria Municipiului Pitești, iar în interiorul acestuia se află mai multe camere unde locuiesc aproximativ 500 de persoane. Blocul este situat pe strada Dobrogeanu Gherea in apropierea Societatii Alprom firma de mobila din lemn masiv pentru export la strada principala. Comunitatea locuiește în 150 de camere de tip garsonieră aflate în blocul respectiv.

Datorită situației sociale în care se află majoritatea persoanelor care locuiesc în incinta blocului, comunitatea a intrat în atenția primăriei, mass mediei și a opiniei publice. Prin faptul că este un spațiu locuit de romi imaginea exterioară a locului este una negativă, fiind descrisă în majoritatea cazurilor ca un loc suprapopulat, murdar, gălăgios.

D2.3. Blocul Coremi

La intrarea în cartierul Prundu se află un fost cămin transformat ulterior în bloc pentru locuințe sociale de către Primăria Municipiului Pitești, iar în interiorul acestuia se află mai multe camere unde locuiesc aproximativ 600 de persoane. Blocul Coremi este situat pe bld. Petrochimistilor în apropierea Combinatului Arpechim la strada principala. Comunitatea locuiește în 140 de camera de tip garsonieră aflate în blocul respectiv.

Datorită situației sociale în care se află majoritatea persoanelor care locuiesc în incinta blocului Coremi comunitatea a intrat în atenția primăriei, mass mediei și a opiniei publice.

D2.4. Cartierul Popa Șapcă-Strada Depozitelor

La intrarea pe șoseaua de centură a Municipiului Pitești, pe strada Depozitelor se află un fost cămin transformat ulterior în bloc pentru locuințe sociale de către Primăria Municipiului Pitești, iar în interiorul acestuia se află mai multe camere unde locuiesc aproximativ 450 de persoane. Blocul este situat pe strada Depozitelor în apropierea pieței de legume și fructe a Municipiului Pitești. Comunitatea locuiește în 130 de camere de tip garsonieră aflate în blocul respectiv.

Este un loc cu o densitate nomală a populației rezidente, vedem mai degrabă blocuri de locuințe imobilul fiind bine integrat între acestea. În imediata vecinătate la mai putin de 1 km se află Parcul Luca Argeșului. Pe strada Depozitelor circulă și alte persoane cu execepția celor care locuiesc în imobilul respectiv. Aceasta este o stradă liniară, strada Depozitelor, este vizibilă de pe strada principală. Blocul este renovat atât exterior cât și interior din anul 2006 de Primăria Municipiului Pitești, când s-au realizat branșamente individuale la utilități. În imobil locuiește un număr mare de persoane 450, într-un spațiu relative mic (130 camere) de tip garsonieră.

D2.5. Barăci A.C.H - Strada Depozitelor

La mijlocul străzii Depozitelor se află o locație care este delimitată de o poartă, iar în interiorul acesteia se află mai multe gospodării unde în curtea acesteia și imediata apropiere locuiesc 30-35 de familii/gospodării, în total aproximativ 180­‐200 persoane. Strada este îngustă în formă de L cu 30-35 case, ascunsă în spatele unor firme ce se afla la strada principal (service auto, firma de piese auto, cladire de birouri). Comunitatea locuiește în mare parte intr-o singura curte mare .

Datorită strazii care duce in aceea comunitate casele nu se vad de la strada astfel se intra pe straduta, se parcurge 100-200 m dupa care practic se intra intr-o curte mare de unde incepe si comunitatea.

D2.6. Strada Ștrandului

La mijlocul străzii Ștrandului se află o locație care este delimitată de o poartă, iar în interiorul acesteia se află mai multe gospodării unde în curtea acesteia și imediata apropiere locuiesc 30 de familii/gospodării, în total aproximativ 160‐180 persoane. Ștrandului este o stradă îngustă în formă de U cu 20 case din cartierul Popa Șapcă, ascunsă în spatele serelor de flori de la firma Salpitflor și a porții principale de acces în parcul Ștrand. Comunitatea locuiește în mai multe curți.

Strada Ștrandului se află în cartierul Popa Șapcă, la o distanță de aproximativ 500 de m de prima stație de autobuz din zona Rectoratului a Universității Pitești, parte a intravilanului orașului.

E. Servicii sociale

Direcția de Asistență Socială din cadrul Consiliului Local al Municipiului Pitești este formată din cinci servicii publice subordonate: Serviciul Beneficii Sociale și Politici Familiale, Serviciul Protecției Persoanelor cu Handicap ai Persoanelor Vârstnice, Serviciul Protecția Copilului și Autoritate Tutelară, Serviciul Asistență Comunitară cu Adăpostul de Noapte Nord și Serviciul de Asistență Medicală, respectiv Serviciul de Cabinete Medicale. Fiecare serviciu are în subordine diferite activități și prestații sociale.

În această structură foarte largă lucrează aproximativ 40 de angajați cu atribuții de asistență socială, majoritatea acestora fiind implicați și în munca cu persoanele de etnie romă asistate social. Directia de Asistenta Socială are colaborări cu ONG‐uri în domenii vaste ale asistenței sociale.

Formele de ajutor social alocate în cadrul Directiei de Asistență Socială a Municipiului Pitești sunt: venitul minim garantat (VMG), alocații de susținere și indemnizații familiale respectiv ajutor pentru încălzire. În orașul Pitesti sunt în total 100 de familii care beneficiază de venit minim garantat, 600 de alocații de susținere și îndemnizații familiale respectiv 4.000 ajutoare de încălzire a locuinței.

Conform estimării directorului Direcției de Asistență Socială a municipiului Pitești aproximativ jumătate din totalul beneficiarilor VMG și a alocațiilor de susținere sunt romi.

F. Viziune. Documentele strategice ale orașului

Orașul Pitești are în dezbatere publică până la data de 12.12.2015 o nouă Strategie de dezvoltare pe perioada 2014­‐2020.

Prin acțiunile întreprinse periodic, Direcția de Asistență Socială din Municipiul Pitești urmărește:

 • acoperirea cu servicii de asistență socială a tuturor categoriilor de populație;
 • îmbunătățirea calității serviciilor sociale și simplificarea modului de utilizare a acestora;
 • reducerea excluziunii sociale;
 • accesul la educație al copiilor, reducerea abandonului școlar în ciclul primar și gimnazial;
 • îmbunatățirea și diversificarea sprijinului pentru persoanele cu handicap și persoanele vârstnice;
 • accentuarea mobilității familiei/ centre rezidențiale temporare/ instituții rezidențiale pe termen lung;
 • asigurarea unor conditii minime de viață pentru persoanele defavorizate;
 • crearea condițiilor pentru tinerii care ies la 18 ani din sistemul de instituții de plasament familial, în vederea integrării în viața socială normală;
 • consiliere în vederea încadrării în muncă;
 • punerea accentului pe prevenirea infracțiunilor;
 • promovarea voluntariatului în domeniul asistenței sociale;
 • servicii de protecție și susținere a tinerelor mame necăsătorite pentru evitarea abandonului copilului;
 • pentru familiile cu resurse financiare reduse s-au luat o serie de măsuri prin acordarea venitului minim garantat, ajutoare de urgență, alocații de sprijin pentru familie, acordarea de ajutoare. 
Reprezentare în mass-media:

Articol 1

Articol 2

Articol 3

Autor: Ciurezu Augustin