01 Jul 2016

Slobozia

Municipiul Slobozia este reşedinţa judeţului Ialomiţa şi se află în lunca râului Ialomiţa, în zona centrală a judeţului Ialomiţa şi a Câmpiei Bărăganului reprezentând partea de est a Câmpiei Române. Conform datelor recensământului populației din anul 2011 populația orașului este de 43.061 majoritatea populației fiind de etnie română 90% (41646), alături de care trăiesc urmatoarele etnii: romi 1.167, maghiari 11, macedoneni 78, turci 35.

Conform recensământului, în municipiul Slobozia trăiesc 1.167 persoane care s-au declarat de etnie romă, cifra fiind în creștere continuă datorită faptului că din ce în ce mai mulți romi își recunosc apartenența etnică. Conform aproximărilor liderilor locali în municipiul Slobozia trăiesc peste 3500 romi.

În municipiul Slobozia se află patru comunități compacte de romi conform spuselor asistentului social intervievat, cât și din afirmațiile liderilor de la nivel local. Aceste cartiere sunt: Bora, 500, Gara-Penitenciar și Piață.

A. Scurtă descriere a municipiului, compoziția etnică

Municipiul Slobozia este reşedinţa judeţului Ialomiţa şi se află în lunca râului Ialomiţa, în zona centrală a judeţului Ialomiţa şi a Câmpiei Bărăganului reprezentând partea de est a Câmpiei Române. Numărul de locuitori plasează municipiul Slobozia în categoria orașelor de mărime mijlocie (între 50.000 şi 99.000 de locuitori), fiind în prezent cel mai important centru urban din Centrul Câmpiei Bărăganului.

Conform datelor recensământului populației din anul 2011 populația orașului este de 43.061 majoritatea populației fiind de etnie română 90% (41646), alături de care trăiesc urmatoarele etnii: romi 1.167, maghiari 11, macedoneni 78, turci 35.

Conform recensământului, în municipiul Slobozia trăiesc 1.167 persoane care s-au declarat de etnie romă, cifra fiind în creștere continuă datorită faptului că din ce în ce mai mulți romi își recunosc apartenența etnică. Conform aproximărilor liderilor locali în municipiul Slobozia trăiesc peste 3500 romi.

B. Structura Ecologică

Orașul este traversat de râul Ialomița, unul dintre cele mai importante râuri din România. Suprafaţa totală a municipiului este de 13.287 ha, din care 11.987 ha în extravilan şi 1300 ha în intravilan. În forma administrativă actuală, municipiul Slobozia se compune din oraşul Slobozia şi cartierele Bora şi Slobozia Nouă.

Primul document care amintește de existența satului Vaideei (Slobozia de azi), este hrisovul emis de Radu Mihnea, în martie 1614.

Municipiul este format din cartierele: Matei Basarab (MB-uri, Mihai Eminescu), Cuza-Vodă, Piața Mare, Gară-Penitenciar, Central, Ansamblul Peco, Gostat (Sadoveanu), Bazar (Nord), Ialomița, Case (Orașul Vechi), Bara Comercială, Pod (Paradis), Mănăstire, Nordului, Lacului, Revoluției (Centrul Civic), E14 (E-uri), Piața Mică, 500, Cărămidari, Sere (Micro 6 + Pepinieră), Cosminului, Unirii, Piața Muntenia, Cartierul Nou, Elegant (Calipso), Tribunal, Ferdinand și Cartierul Gării.

Cartierele cele mai importante care se află în centrul orașului: Matei Basarab, Ialomița, Central construite, în anii 1970-1980 precum și cartierul Cartierul Nou construit după anul 1989. Cartierele vechi din centrul orașului sunt compuse din blocuri avand 4-10 nivele bine îngrijite și cu o peisajistică stradală cu multe flori și ornamente florale. În zonele marginașe ale orașului găsim cartierele Cărămidari, Bora și cartierul Gării .

Zona industrială a orașului se află în cartierele mărginașe ale orașului : Pod (Paradis), Nordului, Cărămidari, Sere (Micro 6 + Pepinieră) și Cartierul Gării unde se dezvoltă următoarele industrii: industria de prelucrare a cauciucului și maselor plastice (Pet Star Holding), industria alimentară (Teletext, Avicola, Top Food Impex, Tritipan, Rusalca, Elsapan, Baron, Ovicom, Cocor, Expur) industria lemnului și a mobilei (Net-I-Com, Prodecor, Viprod, Fidias, Mobila, Orizont sau chiar la o distanță de aproximativ 3 km de centrul orasului și 1 km de cartierul Bora unde funcționează mai multe societăți în domeniul industriei chimice (Amonil, Chimilin, Marchim Prod). În zonele centrale găsim societăți care activează în domeniul IT (Gamatel, Softtext) și Confecții (Carreras, Lamar).

Zona comercială cea mai importantă a orașului este în mod istoric centrul orașului cu magazine aflate la parterele blocurilor din bulevardul M. Basarab, precum și un centru comercial care era renumit încă din anii socialismului pentru diversitate și calitatea produselor. Din anul 2010 prin construirea unui Hipermarket și a mai multor supermarketuri în capătul de est al orașului la marginea Cartierelor Gara -Penitenciar și Pod aceste zone comerciale au devenit zone la fel de importante.

C. Zone sărace

Conform spuselor asistentului social intervievat, majoritatea gospodăriilor asistate social sunt dispersate la nivelul întregului oraș existând și câteva zone foarte sărace atât în cartierele aflate la marginea localității precum: Bora, Gara-Penitenciar, Cărămidari precum și în cartiere aflate în interiorul localității: Piață, 500.

D. Comunități compacte de romi

D1. În municipiul Slobozia se află patru comunități compacte de romi conform spuselor asistentului social intervievat, cât și din afirmațiile liderilor de la nivel local. Aceste cartiere sunt: Bora, 500, Gara-Penitenciar și Piață.

D2.1. Comunitatea de romi din Cartier Bora

Cartierul Bora se află situat în partea de Est a municipiului, este singurul cartier al municipiului Slobozia, separat de râul Ialomiţa, având o poziţie marginală.

Comunitatea de romi din cartierul Bora este răspândită în tot cartierul Bora dar cele mai importante străzi în care locuiesc etnicii romi sunt General Magheru, Salciilor , Dealului și Maxim Gorki.

Toți locuitorii acestei comunități locuiesc la case, de menționat că pe străzi există rețea electrică. Există case impunătoare cu două etaje (strada General Magheru) dar și locuințe care se află într-o avansată stare de degradare pe străzile Sălciilor, Dealului și Maxim Gorki.

În cartierul Bora locuiesc aproximativ 1.700 de persoane de etnie rromă şi 300 de persoane de etnie română.

D2.2. Cartier 500 zis și Catanga

Cartierul este situat în partea de centru-nord a orașului și este compus din străzile: Decebal, Aleea Nordului, Aleea Panselelor, Castanilor și Mihai Viteazul. Majoritatea locuitorilor ai acestor străzi lucuiesc în apartamente de bloc, 2 camere dar un număr semnificativ de familii rome locuiesc în garsoniere confort 2.

Din discuțiile avute cu fostul expert pe probleme de romi din cadrul primăriei, care locuiește în cartier, în aceasta zonă sunt aproximativ 220 de apartamente/garsoniere în care locuiesc aproximativ 800 de persoane.

D2.3. Cartier Piață

În spatele Pieței Agroalimentare Slobozia se află situat un bloc în care se gasesc 120 de familii de romi netradiționali. Cartierul se află în partea de sud a orașului între strada Pieței si str.Aleea Parcului. Blocul se află într-o stare avansată de degradare pe casa scării sunt câteva geamuri sparte iar pereții exteriori sunt înegriți de fum.

D2.4. Cartier Gară - Penitenciar

După anii 2000, în cartierul Gară - Penitenciar care se află în partea de Nord Vest a orașului s-a format o comunitate de romi tradiționali bidinari și spoitori, prin cumpărarea de case de la etnici români dar și prin construirea unor case. Aceștia se ocupă cu colectarea de materiale feroase și neferoase.

Comunitatea se află în partea de nord-est a municipiului, în imediată apropiere a gării și cuprinde străzile: Str. Crișan, Str. Ana Ipatescu și Gheorghe Doja.

Din discuțiile cu persoanele din comunitate aici locuiesc un număr de 200 de persoane (50 familii) de etnie romă care aparțin neamurilor de romi bidinari si spoitori.

Din discuțiile avute cu membrii comunității în comunitate sunt în jur de 130 de femei și 70 de barbați.

Reprezentare în mass-media

Articol 1

Articol 2

Autor: Daniel Ganea